Jaka folia nadaje się do kontaktu z żywnością?
W branży spożywczej używa się opakowań, które pozwalają na zachowanie świeżości jedzenia przez odpowiednio długi czas. Jednym z nich są folie stretch. Wyjaśniamy, czym są te folie i dlaczego nadają się do pakowania żywności.
Czym powinna się odznaczać folia do kontaktu z żywnością?
Folia do kontaktu z żywnością musi spełniać szereg wymogów, po to by utrzymać właściwą jakość produktów spożywczych. Przede wszystkim, powinna być wykonana z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, takich jak polietylen czy polipropylen. Ważne jest też, by folia nie zawierała szkodliwych substancji chemicznych, które mogłyby przeniknąć do żywności i wpłynąć na jej smak, zapach czy właściwości zdrowotne.
Taka folia musi odznaczać się też wysokimi właściwościami barierowymi, które pozwolą na zabezpieczenie jedzenia przed wahaniami temperatur, wilgocią, światłem, tlenem i innymi czynnikami zewnętrznymi. Powinna być jednocześnie szczelna, a zarazem elastyczna i rozciągliwa.
Dlaczego folia stretch nadaje się do pakowania żywności?
Te wymogi spełnia oferowana przez nas folia stretch do pakowania żywności. Jest to folia wykonana z polietylenu, który jest materiałem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Nie zawiera chemikaliów szkodliwych dla żywności. Wyróżnia się dużą elastycznością i przyległością do owijanego produktu, dzięki czemu idealnie dopasowuje się do jego kształtu, tworząc szczelną barierę ochronną. W ten sposób zapobiega przedostawaniu się powietrza i wilgoci do wnętrza opakowania, co przyczynia się do utrzymania świeżości i jakości żywności.
Jest też odporna na działanie niskich temperatur. To sprawia, że doskonale sprawdza się do przechowywania żywności w lodówce czy zamrażarce. Sprzedajemy spożywcze folie stretch w różnych rozmiarach i kolorach. Można w nich przechowywać rozmaite rodzaje pożywienia. Te opakowania są odporne na rozdarcia i zapewniają stabilność produktów żywieniowych podczas transportu.
Komentarze
Brak komentarzy
Zostaw swój komentarz